O životě

Probuďte své ženství II: Vlasy jako zdroj ženské síly

V jednom z minulých článků jsem psala o probouzení vlastní ženské síly. Velmi důležitou roli hrají v tomto procesu také vlasy. Pojďme prozkoumat mystiku spojovanou se ženskou silou ukrytou právě ve vlasech. Proč je splétat, zakrývat a zdobit

Pozn.: Než se pustíte do čtení, mrkněte na předchozí článek a přečtěte si, proč je pro ženy důležité, aby nosily dlouhé sukně a šaty a jak se naladit na vlastní cyklus.

Vlasy jako důkaz

Vlasy mají jako symbol mnoho mystických významů. Jsou ukazatelem životní, tělesné i duševní síly. Jsou symbolem vitality, sexuality a plodnosti. Navíc v sobě nesou záznamy o životní energii – analýza DNA lidského vlasu prozradí o člověku podstatné informace o jeho zdraví i způsobu života. 

Krásné, zdravé a lesklé vlasy jsou společně s rozevlátou sukní symbolem mladistvé ženské krásy. Na rozdíl od sukně by se ale vlasy rozevláté nosit neměly. Proč?

Vlasy jsou totiž zdrojem síly

Naši předkové věřili, že vlasy jsou naším energetickým napojením na kosmos. A tato mocná síla se právě ve vlasech ukládá. Ženy si nechávaly vlasy růst mnohdy až na zem a málokdy je stříhaly. Stříhání vlasů bylo vnímáno jako zbavování se své síly a ženského potenciálu. Proto si naši předkové vlasů cenili, pečovali o ně a chránili je. Chránili tak svou energii, sebe i svou rodinu. 

Určitě jste se v nějaké formě setkali s nějakým kouzlem, zaříkadlem či magickým rituálem. Často se v nich vyskytují právě vlasy. Pramínek vlasů jako magický předmět, vlas milostného objektu vložený do magického lektvaru, … Dokonce i v pohádkách se setkáváme s archetypem “vlasové magie”. I bez moderní techniky naši předkové tušili, že vlasy v sobě ukrývají něco navíc…

Copy a jiné pletence mají ochrannou funkci

Splétání vlasů představovalo v mnoha kulturách po celém světě magický rituál na ochranu před zlými energiemi. Vdané ženy dříve nosily vlasy spletené pod závojem či šátkem, aby si chránily energii  pro svou rodinu. Svobodné dívky své vlasy zaplétaly, zdobily ochrannými pentlemi či sponkami, aby odvrátily pozornost od odkrytých vlasů. Věřilo se totiž, že pohledy (i ty obdivné) na rozpuštěné vlasy z nich kradou posvátnou sílu. Věřilo se, že ženy, které chodí s rozpuštěnými vlasy, přichází o svou energii a kdokoliv si ji může i jen pohledem ukrást pro sebe.

Ženy své vlasy rozpouštěly jen v přítomnosti velmi blízkých lidí. Když rozpustila žena své vlasy před svým mužem a dětmi, obdařila je tak svou silou. 

Dnes už se možná takový přístup může zdát zastaralý, ale jak už to tak s tradicemi a pověrami bývá – něco na nich možná bude. Nemusíte hned začít nosit šátek a střežit každý vykukující pramínek vlasů, ale zkuste třeba čelenky nebo jiné “ochranné” ozdoby a schválně pozorujte, zda se budete cítit jinak.