Udržitelnost

Jarní úklid v šatníku: Ekologicky, efektivně a s čistým svědomím.

Jaro už je definitivně tady a nejspíš už zimní šaty pomalu odkládáte do zadní části skříně. Po očku koukáte na nové kousky v obchodech a říkáte si, že je třeba udělat v šatníku trochu místa? Tak hurá na úklid v šatníku!

Impulzivní a radikální úklid v šatníku

“Když už, tak už.” je vaše heslo? Nekompromisně se zbavíte všeho, co vám nesedí nebo nedělá radost? Pak jste nejspíš slyšeli o metodě Marie Kondo. Tento efektivní a velmi populární způsob úklidu nejen šatníku, ale i celé domácnosti má ale jeden zásadní problém. Vytváří spoustu odpadu. Jděte na to trochu ekologicky.


Tip: Nechcete mít černé svědomí ani při nakupování? Zkuste si osvojit principy pomalé módy. A než se pustíte do nákupu nových přírůstků do šatníku, vždy se ujistěte, že kupujete kvalitní (a ideálně v Čechách šité) oblečení, které vám vydrží déle než jednu sezónu. 

Vytříděný šatník s čistým svědomím

Udělejte úklid v šatníku tak, jak jste zvyklí. Ale než se nějakého oblečení skutečně zbavíte, udělejte několik kroků, které trochu zmenší vaši uhlíkovou stopu. 

Dejte mu druhou šanci

Oblečení, kterého byste se chtěli zbavit, si pečlivě prohlédněte. Znovu si ho vyzkoušejte a zkuste se zamyslet, jestli ho třeba nejde nosit jinak. Jinak kombinovat, vrstvit a nebo ho úplně přetransformovat – z trička může být sukně, ze šatů tričko, …

Když už to oblečení vážně nechci…

…snažím se dát oblečení co nejlepší šanci, aby ho někdo nosil a aby neskončilo na skládce. 

  • Prodej? Odstraním skvrny, opravím dírky, přišiju knoflíky, atd. Prodávám jen to, co bych sama ráda nosila
  • Darování? Nejlepší je darování přímo někomu, kdo má z dárku radost – kamarádce, mamince, která na tom není nejlépe, sestřenici, … 
  • A co charity? Darování oblečení na charitu je také skvělá možnost. Jen se ujistěte, že je oblečení v dobrém stavu, aby se charita nenositelných kousků nemusela zbavovat na vlastní náklady. 

Co když už nosit nejde?

Potrhaná trička, džíny, které už nejde dál záplatovat, děravé ponožky a další kousky, které byste jinak bez rozmyslu hodili do koše – ty zkuste upcyclovat! Mrkněte na tipy, jak dát starému oblečení nový život a nebo vymyslete vlastní. Co třeba vše nastříhat na čtverečky a ušít svou první patchworkovou deku? (A když se vám nelíbí, pejsek ji bude mít určitě rád.) Nebo vše nastříhat na proužky a ty použít jako výplň polštáře? Zkuste zkrátka každý kousek látky využít na maximum, než ho pošlete hnít na skládku. 

A proč vlastně (nejen) jarní úklid v šatníku dělat?

Jarní úklid šatníku je důležitým krokem ke správné organizaci a minimalizaci vašeho šatníku.

Zbavte se nepotřebných věcí, zorganizujte zbylé oblečení a vytvořte si přehledný a funkční šatník pro nadcházející sezónu.