Udržitelnost

4 argumenty pro slow fashion

Dnešní doba je rychlá. Všechno chceme hned, všeho chceme hodně a ideálně za pár šupů. Stejně rychlá je dnes i móda. Každý týden se v obchodech objevují nové kousky s jediným cílem – přesvědčit nás, že ty, které jsme koupili ten minulý, už jsou out a potřebujeme nové. Za ty peníze to tam přeci nemůžete nechat, viďte? Takže nakupujeme mnohem víc oblečení, než jsme původně chtěli nebo potřebovali. Máte už rychlé módy také dost?  

Rychlá móda rychlé doby

Oblečení, které koupíte ve většině módních obchodů se vyznačuje nízkou kvalitou, ohromným množstvím a relativně nízkou cenou. Ve většině případů se navíc jedná o oblečení ušité v rozvojových zemích dělníky, kteří pracují v nelidských podmínkách a za bídnou mzdu.

Výroba fast fashion i zpracování odpadu z něj je navíc ekologickou pohromou. Výroba polyesteru a dalších syntetických materiálů zatěžuje životní prostředí hned z několika důvodů. Tyto materiály se vyrábí z ropy a dalších neobnovitelných zdrojů, s čímž souvisí i další problém, a tím je složitý a dlouhý rozklad. 

Tip: Naprostá většina oblečení z mé kolekce je ušita z bavlny s příměsí elastanu. Najdete u mě i oblečení na míru z BIObavlny.

Slow fashion neboli pomalá móda: O co jde?

Jako odpověď na sílící fast fashion trend vznikla tzv. slow fashion (pomalá móda). Tento termín poprvé použila Kate Fletcher z Centra pro udržitelnou módu v roce 2008. Slow fashion představuje propojení konceptů „ekologické”, „etické” a „fair trade” do jednoho pojmu. 

4 argumenty, proč byste měli zkusit pomalou módu i vy:

  1. Nejste tak bohatí, abyste si kupovali levné věci. Slow fashion kousky vám budou sloužit dlouhé roky. Budete k nim mít vztah a budete je nosit rádi. 
  2. Slow fashion je ekologicky udržitelná a nezatěžuje životní prostředí.
  3. Budete vědět, kdo vyrobil oblečení, které nosíte a budete vědět, že za to dostal férově zaplaceno.
  4. Budete podporovat lokální ekonomiku a drobné podnikatele.

Pomalá móda jako životní styl:

  • kvalita vítězí nad kvantitou
  • oblékání nadčasového oblečení, které se dá nosit více než jednu sezónu
  • pořizování pouze toho, co potřebujete a skutečně využijete
  • vyřazené oblečení se recykluje, nebo posílá dál 
  • pořizování oblečení od lokálních značek a designérů – tedy oblečení šité v Čechách

Pomalá móda ale znamená, že tričko nebude stát stovku. Aby bylo vyrobeno kvalitně, eticky a fair trade, bude to zkrátka něco stát. Zkuste si ale někdy spočítat tzv. cost per wear částku – tedy pořizovací cenu/počet dní, kdy jste oblečení nosili. Zjistíte, že levné oblečení se skutečně nevyplatí a že se vždy vyplatí investovat do kvality.

Tip: Když si chcete nebo potřebujete pořídit nový kus oblečení, ale zrovna nemáte dost financí na to podpořit místního tvůrce, zabruste do second-handu, domluvte si výměnnou párty s kamarádkami, nebo zkuste být kreativní a oblečení upcyclovat. I to ke slow fashion životu patří.