Udržitelnost

Jak dát nový život starým kouskům?

Když si domů z obchodu přinesete nový kus oblečení, je to krásný pocit, o tom žádná. Ale když dáte nový život kousku, který už jste chtěli hodit do koše, je ten pocit ještě lepší. No vážně, přesvědčte se:

Patchworkové záplaty

Děravé džíny, bundu i svetr můžete snadno opravit záplatou. Hezky velkou, barevnou a výrazně obšitou! Za záplaty netřeba se stydět – naopak! Můžete je našít i tam, kde zrovna žádná díra není, vrstvit je na sebe, kombinovat barvy i vzory. Výsledkem bude vaše vlastní umělecké dílo šetrné k životnímu prostředí.

Tip: Nevyhazujte stará trička, tílka či kalhoty. Nastříhejte si z nich různě velké čtverce, kolečka či jiné tvary a připravte si zásobu záplat.

Pletený koberec

Vyřazené oblečení, které už se zkrátka nosit nedá v žádné podobě, můžete i tak zužitkovat. Nastříhejte ho na cca 3 cm široké proužky. Z proužků upleťte copánek. A máte základ na stylový koberec.

Copánek můžete stočit do “šneka” a vytvořit kruhový koberec, nebo ho skládat do řad za sebou a udělat si koberec čtvercový či obdélníkový. Když si z copánků na podlaze složíte tvar, který se vám líbí, stačí vzít jehlu a nit a copánky sešít k sobě.

Tip: Pohrajte si s barevností jednotlivých proužků copánků.

Úpravy pro pokročilé

Vyřazené oblečení už sice neunosíte, ale na rozstříhání ho je ještě škoda? Zkuste ho upravit pro své dětičky. Z dospěláckého trička mohou být parádní šaty, z pro vás příliš krátké sukně maxi sukně pro holku, … Některé úpravy budou vyžadovat trochu umu a šicí stroj, ale za pokus to určitě stojí. A když to nevyjde napoprvé, napodruhé už to bude určitě úspěch.

Mrkněte, jak se oblečení upcycluje u nás.