Udržitelnost

Víte, co nosíte? Aneb proč koukat na to, z čeho je vaše oblečení ušito

Chcete se oblékat udržitelně a s čistým svědomím? Udržitelná móda je nejen o upcycklaci, podpoře lokálních tvůrců a odmítnutí oblečení vyráběné dětmi v čínských továrnách. Svou nemalou roli ve světě udržitelné módy hrají i materiály. Jak a z čeho se vyrábí? A jaký to má dopad na životní prostředí?

Polyester ne. Bavlna ano? Nic není černobílé…

Je nasnadě, že polyester vyráběný z ropy asi nebude na prvních příčkách udržitelných a ekologickcýh materiálů. Ale to, že je nějaký materiál přírodní, ještě nemusí znamenat, že k vám doputoval etickou a udržitelnou cestou… Například během pěstování bavlny se používají pesticidy a herbicidy a rostlina spotřebovává velké množství vody. 

Tip: Pokud neznáte původ látky, ze které bylo vaše oblečení vyrobeno, dávejte raději přednost oblečení z BIO bavlny

Syntetická vlákna

Polyester, nylon, spandex i akryl jsou syntetická vlákna vyráběná z ropy. Jejich výroba je energeticky náročná,  při výrobě se do atmosféry uvolňují nebezpečné toxiny a hotové oblečení navíc není biologicky rozložitelné. Nylonové punčochy nebo spandexové legíny se budou na planetě rozkládat klidně 200 let.

To ještě není všechno… při praní se ze syntetiky do vody uvolňují tisíce plastových vláken. Filtrační systémy odpadních vod nejsou schopny tato malá vlákna zachytit a tak proudí do našich řek a oceánů v podobě tzv. mikroplastů.

Konvenční bavlna vs. organická bavlna

Bavlna je jednou z nejrozšířenějších rostlin na světě, ale pokud není pěstována odpovědným způsobem, může se pro životní prostředí velmi škodlivou. Je totiž velmi žíznivá. Na výrobu jednoho bavlněného trička je podle Světového fondu na ochranu přírody potřeba přibližně 2 700 litrů vody. A to je – v dnešní době, kdy je voda cennější než zlato – opravdu hodně. Zemědělci navíc často používají hnojiva a pesticidy. 

Organická bavlna je naopak pěstována se sníženou spotřebou vody a bez použití toxických pesticidů a hnojiv. Navíc je dbáno na zajištění úrodnosti půdy. 

Kůže klasická a veganská

Konvenční kůže má značnou uhlíkovou stopu. Každoročně se usmrtí zhruba miliarda zvířat na kůži. Veganská kůže je obvykle vyrobena z PVC nebo polyuretanu, což jsou plastová syntetická vlákna, která mají podobný dopad na životní prostředí jako polyester a nylon. Plastové veganské kůže tedy za ekologickou alternativu považovat nelze.

Tip: Chcete se oblékat udržitelně, ale vzhled kůže zkrátka milujete? Hledejte udržitelnou veganskou kůži například v podobě listů z ananasu, které se říká Piňatex. Jeho produkce je udržitelná, protože ananasové listy vznikají jako vedlejší zemědělský odpad, výroba vyžaduje málo vody a neprodukuje žádné škodlivé chemikálie.

Přírodní vlákna: Len, hedvábí, bambus a konopí

  • Způsob výroby běžně dostupného lnu znečišťuje vodní cesty a používá chemikálie, avšak v mnohem menší míře než bavlna. V určitých prostředích může být len ​​pěstován zcela bez hnojiv a vysazen v oblastech, kde se jiným plodinám nedaří. Navíc je biologicky rozložitelný.
  • Hedvábné vlákno je získáváno ze zakuklené larvy bource morušového. V tradičním chovu je housenka ve stádiu kukly zahubena horkou vodou. Na speciálních farmách se však kokony zpracovávají až poté, co motýl kuklu bezpečně opustí, takže pokud vás trápí etická stránka, pořizujte hedvábí získávané druhým způsobem.
  • K pěstování bambusu není třeba pesticidů ani hnojiv. Ročně vytváří bambus více kyslíku než jiné rostliny a omezuje erozi půdy, takže bambus prospěšný a zároveň je přirozeně organický. 
  • Konopí rychle roste, nevyčerpává půdu a nevyžaduje pesticidy. Pokud není konopí obarveno zářivými chemickými barvami, jedná se o jeden z nejudržitelnějších materiálů v textilním odvětví.

No, a co teď? To máte jako chodit nazí?

Tak a teď si asi říkáte: “Co když se mi oblečení z konopí nelíbí, hedvábí není praktické a oblečení etických a udržitelných značek si zkrátka nemůžu dovolit?” Nemusíte hned házet flintu do žita. Nelze očekávat, že nebude mít textilní průmysl vůbec žádný dopad na životní prostředí. 

Vezměte tento přehled spíše jako námět k přemýšlení a pobídnutí k tomu, abyste se více zajímali o to, odkud a jak se k vám vaše oblečení dostalo. Zkrátka nezavírejte oči a pokud budete stát před volbou, zda si koupit levné tričko z polyesteru nebo dražší tričko z biobavlny, můžete udělat informovanou volbu a mít ze sebe lepší pocit. 

A vždy jsou tu další způsoby, jak nezatěžovat životní prostředí a přitom se hezky oblékat